Nieuws
28 februari 2019

Telco’s vrezen hogere energierekening door 5G

Telecomoperators voorzien dat de toekomstige vraag naar 5G-verbindingen leidt tot een fors hogere energierekening. Ze verwachten dat de energiekosten met 150 tot 170 procent zullen stijgen doordat 5G-netwerkapparatuur fors meer energie verbruikt.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse netwerkdienstverlener Vertiv in samenwerking met 451 Research. De onderzoekers verwachten dat de grootste toename plaatsvindt in macro-, node-, netwerk- en datacentergebieden. De cijfers zijn gepresenteerd tijdens het World Mobile Congres in Barcelona.

5G-technologie biedt een hogere snelheid en grotere bandbreedte en daardoor ontstaan allerlei nieuwe mogelijkheden en toepassingen voor mobiel dataverkeer. Over het algemeen zijn telecomaanbieders enthousiast, maar er zijn ook zorgen rondom de implementatie van die nieuwe technologie. Zo vreest 90 procent van de telecomoperators dat de energierekening fors zal stijgen, doordat de ondersteuning van 5G-verbindingen flink meer stroom verbruikt. Ze verwachten dat de energiekosten in 2026 met 170 procent zijn gestegen.

Overigens verwacht het merendeel van de telecomoperators dat het 5G-tijdperk pas echt van start gaat in 2021. Pas dan zal in alle landenregio’s van de ondervraagde aanbieders een 5G-netwerk zijn opgetuigd. 88 procent van de respondenten plant de inzet van 5G in de periode 2021-2022.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners