Nieuws
08 januari 2019

2019: het jaar van de koelkast

IoT (internet of things) was het buzzword van het voorbije jaar, met als resultaat dat apparaten met een internetaansluiting als paddenstoelen uit de grond schieten. Daarmee dringt zich de vraag op of in 2019 digital singularity door de ontwikkelingen op het gebied van IoT, ai en cloud dichterbij komt. Een klein stapje.

Ik heb een slimme koelkast aangeschaft, ofwel een smart fridge, die mij pushnotificaties (met foto!) stuurt als de eieren niet op de juiste plek liggen. Wat moet je ermee, vraag je jezelf af. Leuk is het wel.

De koelkast wordt bovendien steeds slimmer, omdat ik de foto’s die ik ontvang beoordeel en feedback geef. Een 5G-netwerk is van groot belang om deze verschijningsvormen van edge computing (nog een buzzword) mogelijk te maken. Dat geldt dan vooral voor alle things, die niet aan een normaal netwerk kunnen hangen.

Een belangrijk aandachtspunt is en blijft de beveiliging van deze apparaten. Het lijkt om de ontwikkeling van smartproducten te gaan, terwijl de beveiliging ervan een bijkomstigheid is. Hoe slim is dat dan echt? Daardoor zijn de afgelopen jaren slimme thermostaten, beveiligingscamera’s en zelfs speelgoed het doelwit geworden van cybercriminelen.

Ik ben overigens niet bang dat mijn koelkast wordt gehackt en buitenstaanders kunnen zien dat mijn eieren niet op de goede plek liggen. Ook omdat ik zelf wat extra bescherming heb toegevoegd.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners