Nieuws
09 januari 2019

BlackBerry lanceert zijn digitale autocockpit op CES

Het Canadese Blackberry heeft op de CES zijn QNX-platform voorgesteld waarmee autofabrikanten volledig digitale dashboards kunnen bouwen. De oplossing is gebaseerd op Android.

Met het QNX-platform voor digitale cockpits kunnen autofabrikanten vanuit één electronic control unit (ecu) een betrouwbaar en veilig digitaal instrumenten- en infotainmentsysteem leveren dat toegang biedt tot Android-apps als Google Maps en Google Play Music. Blackberry heeft ook speciale software klaargestoomd zodat de verschillende besturingssystemen van het instrumentenpaneel, de infotainment en de andere informatiesystemen elkaar niet storen. Het isoleren van de systemen is belangrijk, omdat een app die crasht, gehackt of geüpdatet wordt, niet van invloed mag zijn op cruciale rijfuncties.

Dankzij deze cockpitoplossing verbetert bij autofabrikanten niet alleen de doorloopsnelheid van projectontwikkeling, maar kunnen ook de bijbehorende risico’s en kosten worden teruggedrongen, zegt Blackberry. ‘Terwijl de ecu's in een auto steeds verder door ontwikkelen, zoeken autofabrikanten altijd naar veilige, betrouwbare en flexibele oplossingen die een unieke rijervaring garanderen’, aldus senior vice president John Wall in een persbericht.

Wall: ‘Na twee jaar van continu testen en verbeteren hebben we de eerste veiligheid-gecertificeerde digitale cockpit ter wereld gebouwd die veilig gebruik van Android-apps in de auto mogelijk maakt. Aangezien consumenten veiligheid en gegevensbescherming steeds vaker overwegen bij de keuze van een voertuig, bieden wij met dit beveiligingsniveau een belangrijke onderscheidende factor aan autofabrikanten.’

BlackBerry’s QNX-platform voor digitale cockpits is mogelijk dankzij een samenwerking met Tata Elxsi, dat maatwerk en ondersteuning biedt voor Android. Het bedrijf maakt updates en aanpassingen voor Android voor de gehele levensduur van het voertuig mogelijk. De ontwikkeling vloeit voort uit de meerjarige samenwerking van beide bedrijven, die in 2017 werd aangekondigd.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Computable Belgie
Mediapartners